Domov > > Družba Chiesi je...
 

Authorize the processing of personal data
Edit email address
Invalid email
Email Sent
Authorize the processing of personal data

Družba Chiesi je pridobila pionirski portfelj terapevtskih monoklonskih protiteles proti EMAP II kot možno zdravljenje PAH

Date: 10/05/2022
  • Nova naložba bo omogočila razvoj potencialnega zdravljenja pljučne arterijske hipertenzije (PAH), tj. redkega stanja, ki povzroča visok krvni tlak in preoblikovanje žil za oskrbo pljuč, ter lahko privede do srčnega popuščanja.
  • Zdravila, ki so trenutno odobrena za to redko bolezen, se osredotočajo predvsem na zdravljenje njenih simptomov. Novi pristop pa bo oral ledino, saj bo usmerjen v obravnavo osnovnih vzrokov bolezni.

 

Parma, Italija, in Cleveland, OH, ZDA, 2. maj 2022 – Chiesi Farmaceutici S.p.A. (skupina Chiesi), mednarodna raziskovalno usmerjena farmacevtska in zdravstvena skupina, je danes objavila, da je sklenila pogodbo z Allinaire Therapeutic, LLC, družbo, ki jo je ustanovilo podjetje BioMotiv, za pridobitev svetovnih pravic do portfelja terapevtskih monoklonskih protiteles (mAbs) proti monocite aktivirajočemu endotelijskemu polipeptidu II (ang. endothelial monocyte-activating polypeptide II, EMAP II) za potencialno zdravljenje PAH.

 

EMAP II je neklasičen citokin, ki vpliva na apoptozo, poškodbo in delovanje endotelijskih celic ter vnetje. Na podlagi pionirskega dela znanstvenikov in hkrati ustanoviteljev družbe – dr. Matthiasa Claussa in dr. Irine Petrache ter njunih kolegov z Univerze v Indiani in iz bolnišnice National Jewish Health – sta družba Allinaire ter njihova mreža predkliničnih in kliničnih znanstvenikov dokazali ključno patogeno vlogo EMAP II pri srčno-pljučnih boleznih, vključno s PAH, kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB) in z virusom povzročeno akutno poškodbo pljuč.[1],[2] Razvili so monoklonska protitelesa proti EMAP II (ang. anti-EMAP II mAbs), ki so trenutno v zgodnjih fazah razvoja kot potencialnega zdravljenja PAH, ki bi spremenil potek bolezni, in predmet tega partnerstva. 

 

PAH je redka bolezen z incidenco 2 do 5 primerov na milijon odraslih.[3] Gre za progresivno motnjo, za katero je značilen visok krvni tlak v pljučnih arterijah, ki lahko privede do desnostranskega srčnega popuščanja. Trenutno odobrena zdravila so usmerjena predvsem v zdravljenje simptomov te redke bolezni, zato obstaja potreba po novih pristopih, ki bi lahko upočasnili ali ustavili njeno napredovanje.

 

»Ta pogodba je še en dokaz zavezanosti družbe Chiesi k iskanju novih načinov zdravljenja bolezni, pri katerih obstaja velika potreba po novih možnostih zdravljenja,« je dejal Thomas Eichholtz, vodja globalnega oddelka za raziskave in razvoj pri skupini Chiesi. »Verjamemo, da je protitelo proti EMAP II obetaven nov pristop za zdravljenje in upočasnitev napredovanja bolezni pri bolnikih s PAH. Partnerstvo z družbo Allinaire je nadaljnji pokazatelj naše osredotočenosti na inovacije in želje, da pospešimo naš vstop na področje bioloških zdravil in s tem razširimo naša terapevtska področja.

 

Douglas W.P. Hay, izvršni direktor in direktor prodaje pri družbi Allinaire, meni: »V podjetju Allinaire smo naredili velik napredek pri razvoju programa protiteles proti EMAP II, pri čemer smo sodelovali z multidisciplinarno ekipo strokovnjakov na področju znanosti o EMAP II, bioloških zdravil in terapij za srčno-pljučne bolezni. Izjemno smo navdušeni nad partnerstvom s skupino Chiesi za pospešen razvoj te nove skupine zdravil, saj je Chiesi globalno farmacevtsko podjetje svetovnega formata z dolgoletnim in uspešnim delovanjem na tem terapevtskem področju.

 

Družba Allinaire bo prejela vnaprejšnje plačilo, plačila ob prihodnjih mejnikih in licenčnine na podlagi neto prodaje.

 

Pogodba s podjetjem Allinaire sledi nedavni 85 milijonov evrov vredni naložbi skupine Chiesi v biotehnološki center odličnosti v Parmi (Italija), ki je posvečen razvoju, proizvodnji in distribuciji bioloških zdravil. V zadnjih letih je skupina sklenila tudi vrsto novih strateških partnerstev z zunanjimi partnerji, kot sta Moderna in Cyclica, da bi okrepila svoje delo na področju biotehnologije.  

 

Razvoj bioloških zdravil se je v zadnjih 10 letih nenehno krepil. V zadnjih 30 letih je ta sektor na svetovnem trgu dosegal 12-odstotno letno rast, do leta 2030 pa se bo podvojil.

 

 

O skupini Chiesi

Chiesi je mednarodna raziskovalno usmerjena farmacevtska in zdravstvena skupina z več kot 85-letnimi izkušnjami. Njen sedež je v Parmi, Italija, deluje pa v 30 državah, kjer zaposluje več kot 6.000 oseb. Skupina izpolnjuje svoje poslanstvo, tj. izboljšati kakovost življenja ljudi z odgovornim ravnanjem do družbe in okolja, z raziskovanjem, razvijanjem in trženjem inovativnih terapevtskih rešitev, na treh prednostnih področjih: AIR (zdravila in storitve za lažje dihanje, namenjene vsem generacijam, od novorojenčkov do odraslih), RARE (zdravljenje bolnikov z redkimi in zelo redkimi boleznimi) in CARE (zdravila in storitve, namenjene specializirani oskrbi, ki jo izvajajo zdravstveni delavci, in samooskrbi bolnikov v domačem okolju). Raziskovalni in razvojni center skupine ima sedež v Parmi in deluje skupaj s šestimi drugimi pomembnimi raziskovalnimi in razvojnimi centri v Franciji, ZDA, Kanadi, na Kitajskem, v Veliki Britaniji in na Švedskem pri izvajanju svojih predkliničnih, kliničnih in regulativnih programov. Od leta 2019 je Chiesi največja farmacevtska skupina na svetu s certifikatom B Corp. Globalno gibanje B Corp na poslovanje gleda kot na dejavnost za dobrobit vseh. Poleg tega je družba Chiesi Farmaceutici S.p.A. leta 2018 spremenila svoj pravni status v tako imenovano trajnostno družbo (ang. Benefit Corporation). V svojem statutu je opredelila dvojni namen svojega delovanja: ustvarjati skupno vrednost (ang. shared value), tj. ustvarjati vrednost za svoje poslovanje, hkrati pa tudi za družbo in okolje. Kot trajnostna družba je Chiesi Farmaceutici S.p.A. tudi zakonsko obvezana v svoje notranje akte in pravilnike vključiti cilje za skupno korist ter vsako leto o njih transparentno poročati. Skupina se je tudi zavezala, da bo do konca leta 2035 postala ogljično nevtralna.

Za dodatne informacije: www.chiesi.com  

 

O družbi Allinaire

Družbo Allinaire je leta 2016 ustanovilo podjetje BioMotiv (www.biomotiv.com; zdaj jo upravlja podjetje Advent Life Sciences, www.adventls.com) z licenčno tehnologijo Univerze v Indiani, ZDA. Več informacij o družbi Allinaire je na voljo na https://www.allinaire.com.

 

Kontaktni podatki za medije:

 

Skupina Chiesi

Alessio Pappagallo

Vodja službe za stike z mediji

Tel.: +39 339 589483

E-pošta: a.pappagallo@chiesi.com  

 

 

 

[1] Neobjavljeni podatki družbe Allinaire na voljo v dokumentaciji.

[2] Clauss M, et al. Lung endothelial monocyte-activating protein 2 is a mediator of cigarette smoke-induced emphysema in mice. J. Clin. Invest., 2011; 121: 2470-2479.

[3] Hoeper MM, et al.  Review.  A global view of pulmonary hypertension. The Lancet, Respir. Med., 2016; 4 (4): 306-322.