Domov > Kdo smo > Smo B korporacija
 

Authorize the processing of personal data
Edit email address
Invalid email
Email Sent
Authorize the processing of personal data

Naredimo svet boljši

Chiesi je največje globalno farmacevtsko podjetje, ki je kot priznanje za visoke družbene in okoljske standarde, prejelo certifikat B corp. To je dosežek, na katerega smo ponosni, pa vendar se naše poslanstvo ni spremenilo: skrb za druge ostaja temelj zdravstvenih raziskav in bistvo našega dela.

Naša zaveza k trajnostnemu razvoju

Čeprav je bila za podjetje Chiesi skrb za trajnost že od nekdaj pomembna, je danes tudi del našega strateškega načrta. To pomeni, da smo zavezani k izboljšanju kakovosti življenja bolnikov, varovanju planeta in njegovih prebivalcev, podpori skupnosti in razvoju naših zaposlenih ter zagotavljanju transparentnosti našega delovanja. V okviru tega smo se odločili postati korporacija v javno korist (“Benefit corporation”), kar predstavlja inovativen pravni status, ki ima dvojni namen: ne le ustvarjanje vrednost za naše delničarje, temveč tudi prizadevanje za splošno javno korist. V podjetju smo začeli s programom "Ukrepamo - aktivno skrbimo za jutri". To je program trajnosti, ki je v usklajeno prizadevanje vključil vse zaposlene podjetja Chiesi.

 

Preberite več o našem programu trajnosti

Globalno prizadevanje

Pridobitev certifikata B Corp za nas predstavlja globalni in skupni dosežek. Od leta 2018 je bilo v postopek ocenjevanja in izboljševanja vključenih 28 hčerinskih družb. Z enotnimi merili smo uspeli identificirati področja razvoja v celotnem podjetju in vzpostaviti najboljše prakse, ki smo jih nato razširili po vseh naših hčerinskih družbah po svetu. Celotno leto je bilo posvečeno definiranju ukrepov za korporativno in lokalno izboljšanje. Pri tem je sodelovalo na desetine ljudi v posameznih državah.

Kaj pomeni B korporacija?

Podjetja s certifikatom B Corp so podjetja, ki ohranjajo ravnovesje med dobičkom in svojim poslanstvom ter izpolnjujejo najvišje standarde družbenega in okoljskega delovanja, javne transparentnosti in pravne odgovornosti. V gibanje B korporacij je s skupnim ciljem, da svoje poslovanje uporabijo kot silo dobrega, vključenih več kot 2.700 podjetij iz 64 državah.

Podjetje postane B korporacija, ko doseže potrebno število točk na lestvici ocene učinka (»B Impact Assesment«), ki poda natančno oceno vpliva podjetja na svoje zaposlene, stranke, skupnost in okolje ter objavlja letna poročila o transparentnosti.

 

Smo tudi trajnostna druzba

Smo tudi trajnostna družba

Italija je bila prva država po Združenih državah Amerike, ki je uvedla novo pravno obliko poslovnega subjekta, tako imenovano »trajnostno družbo« (angl. Benefit Company), ki poleg ustvarjanja dolgoročne skupne vrednosti (angl. shared value) zagotavlja tudi trdne temelje za usklajevanje in zaščito svojega poslanstva. Od leta 2016 se Italija uvršča v sam svetovni vrh na tem področju. Družba Chiesi je postala trajnostna družba v skladu z italijanskim zakonom št. 208/2015 leta 2018, ko je v svoj statut vključila štiri specifične namene, ki se nanašajo na paciente, skupnost, zaposlene, dobavitelje in okolje, v katerem deluje, ter bolj splošen namen delovanja v skupno dobro.

Trajnostne družbe so eden najnaprednejših poslovnih modelov v smislu pozitivnega vpliva na družbo in okolje. To so profitne družbe, katerih poslovanje ima dvojni cilj: ustvarjati vrednost tako za delničarje kot tudi za deležnike. Skupaj te družbe tvorijo globalno gibanje »namensko usmerjenih podjetij«, katerih cilj je zagotoviti večjo razširjenost naprednejše ekonomske paradigme, v kateri imajo gospodarski subjekti ključno vlogo pri regeneraciji družbe in biosfere. Namen gibanja trajnostnih družb je spodbujati zdravo konkurenco med vsemi podjetji, saj se njihovo delovanje ocenjuje in vrednoti po enakih merilih: njihov pozitivni vpliv na družbo in planet ter njihovi finančnimi rezultati.

Trajnostne družbe morajo pripravljati tudi letna poročila o vplivu, v katerih morajo navesti svoje cilje v zvezi s specifičnimi poslovnimi nameni, zapisanimi v njihovih statutih. Za ogled poročila o vplivu, ki je sestavni del trajnostnega poročila družbe Chiesi Farmaceutici S.p.A. za leto 2019, kliknite tukaj.